Wróć   opinie, testy, forum, rock > Muzyczne klimaty > Muzyka Rockowa

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 4th June 2020, 22:57   #1 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Oct 2009
Skąd: Wałbrzych
Postów: 3
Domyślnie Łzy

Łzy - polski zespół muzyczny grający muzykę pop-rock, założony w 1996 roku w Pszowie.

Dyskografia

1998 Słońce
2000 W związku z samotnością
2002 Jesteś jaki jesteś
2003 Nie czekaj na jutro
2005 Historie, których nie było
2011 Bez słów
2014 Zbieg okoliczności
2016 Łzy 20

Dodatkowe płyty

2006 The Best of 1996-2006
2006 1996-2006 (DVD)
2017 Live Przystanek Woodstock 2016 (CD+DVD)

Obecni członkowie

Sara Chmiel - śpiew
Adam Konkol - gitara
Rafał Trzaskalik - gitara
Arkadiusz Dzierżawa - gitara basowa
Dawid Krzykała - perkusja
Adrian Wieczorek - instrumenty klawiszowe

Byli członkowie

Anna Wyszkoni - śpiew (1996-2010)
Sławomir Mocarski - instrumenty klawiszowe (1996-1998)

Czternasty stycznia 2018 roku to był moment, kiedy zaczęła następować we mnie duża przemiana, jeżeli chodzi o muzykę zespołu Łzy. :D A sprawił to właśnie koncert Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Wałbrzychu. Byłem jak na razie dwa razy na koncercie tej grupy muzycznej. Pierwszy raz to było w 2010 roku podczas Dni Wałbrzycha, kiedy wokalistką jeszcze była Ania Wyszkoni. Koncert bardzo mi się podobał, bawiłem się świetnie. Ale jakoś wtedy mnie nie ciągnęło, żeby zapoznać się z ich dyskografią. Natomiast drugi raz widziałem ich na żywo na koncercie, na którym już wyżej wspomniałem, z wokalistką, która zastąpiła jakiś czas temu poprzednią osobę za mikrofonem, czyli Sarą Chmiel. :D Koncert zrobił na mnie jeszcze większe wrażenie, niż ten poprzedni na którym byłem. :D Sprawił, że od tamtego momentu kompletnie oszalałem na punkcie muzyki zespołu Łzy, kiedy zacząłem słuchać regularnie muzyki tej kapeli. Coraz bardziej zapoznawałem się z dyskografią, oglądam także koncerty na youtube. Jest to zespół pop-rockowy, ale na żywo, jak to sama Sara potwierdziła w kilku wywiadach i wyraźnie to słychać na koncertach, muzyka jest bardziej wskazana na rock, gdzie zespół preferuje bardziej ostre brzmienie, gdzie na wielu koncertach między innymi gra fragmenty utworów takich zespołów jak: Metallica, Rammstein, Deep Purple, White Stripes. Co mnie jako fana szeroko pojętej muzyki rockowej cieszy niezmiernie. :D Oczywiście duża w tym zasługa Sary Chmiel, która oprócz nadzwyczajnej urody, jest niezwykle wspaniałą wokalistką. :D To naprawdę fajna rockowa dziewczyna. Ma w sobie taki rockowy pazur, na scenie emanuje wielką rockandrollową energią, porusza się z wielką swobodą i luzem, świetnie śpiewa, a przy tym jest bardzo miła i sympatyczna. :D Jej postawa sprawia, że z jeszcze większą chęcią i przyjemnością mam ochotę na słuchanie ich muzyki. Przyznaję, że Ania Wyszkoni też jest znakomitą wokalistką, jednak uważam, że Sara Chmiel jest jeszcze lepszą frontmanką. Poza tym jest skromną osobą, bez gwiazdorskiej postawy, gdzie często po koncertach ma czas dla fanów, na podpisywanie autografów na płytach czy na zrobienie sobie z nimi zdjęć, tak jak cały zespół. Pochwalę się, że po koncercie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy udało mi się przez chwilę zamienić z Sarą parę słów, między innymi gratulując i dziękując jej za wspaniały koncert i oczywiście uścisnąć jej dłoń, z czego jestem bardzo zadowolony. :D Jakiś czas później kupiłem płyty tego zespołu. Absolutnie się nie zawiodłem. :D Warty obejrzenia jest też koncert akustyczny z 2012 roku z okazji piętnastych urodzin zespołu, gdzie nie zabrakło również gości. A zjawiła się prawie cała polska rockowa czołówka, między innymi Anja Orthodox z Closterkeller, Marek Piekarczyk - były wokalista grupy TSA, Marcin Roszak z Finsky, Michał Jelonek z Huntera, Piotr Cugowski z zespołu Bracia. A największą niespodzianką było pojawienie się Titusa z Acid Drinkers, gdzie najpierw zaśpiewał słynny utwór "Narcyz się nazywam", a następnie Titus i Sara razem zaśpiewali cover zespołu Motörhead "Ace Of Spades". :D Kiedy to zobaczyłem, to po prostu szczęka mi opadła. Mam wielką nadzieję, że jeszcze wiele razy będę miał przyjemność oglądać ten zespół na żywo. :D

Ostatnio edytowane przez Marcin 77 ; 4th June 2020 o 23:17
Marcin 77 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

« The Cranberries | - »
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Włączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:24.

Witryna używa plików cookies.
Dowiedz się więcej.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0