Wróć   opinie, testy, forum, rock > Muzyczne klimaty > Premiery i recenzje albumów



Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 7th August 2017, 23:04   #1 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Skąd: Netherlands
Postów: 164
Exclamation DECAPITATED - Anticult

Cześć czas na metalowego smoka z Krosna. Decapitated na polskiej scenie istnieje od 1996 roku. Ich nowy album z 2017 roku " Anticult " to perełka. Moim zdaniem to oni przodują obecnie na polskiej scenie muzyki metalowej. Przebili Behemota, Totem, czy Frontside. Ich kawałki zawierają ciekawe, wyszukane, wpadające w ucho riffy, które ujmują swoim brzmieniem, nie są monotonne czy nudne. Słuchając kawałka " One eyed nation" ma się wrażenie, że się słucha Fear Facory . Można śmiało powiedzieć, że ten album to kolejny kawał dobrej roboty. Mi jako gitarzyście podoba się szczególnie, ze względu na gitarowe piękno, jakie jest zawarte, ciężkie melodyjne riffy, wokal i brzmienie. Trochę perkusja słabo brzmi, bo jest niewyrazna i psuje trochę wrażenie ale po za tym jest super.


PS !!! Dzięki mistrzowi Yoda można odsłuchać !!!

https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Decapitated+2017
My Sic Sense jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 9th August 2017, 17:29   #2 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie

No właśnie na takie komentarze Twoje liczyłem
Cos o zespole, coś o dobrych kawałkach...
Choć jeśli w przyszłości będziesz mówił tylko o tym, które utwory z danej płyty Ci się podobają - też będzie OK. Sam przecież nic innego nie robię, bo nie mam czasu zagłębiać się w historię każdej kapeli :D

I właśnie dlatego nie miałem pojęcia, że Decapitated istnieje tyle lat - a już na pewno nie miałem pojęcia, że są z Polski :D
Na pewno w takim razie przesłucham tę płytę! Jesli nie dziś - to w nabliszym czasie, gdy będę słuchał muzy. Może to być jutro, pojutrze najpóźniej :-)
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 9th August 2017, 20:27   #3 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie

Death Metal jest oczywiście dla mnie za ciężki :D ale przesłuchałem całą płytę.
Np. podobał misie zajebiście ten utwór. Do tego stopnia, że słuchałem 3 razy i dołączyłem do ulubionych Muza jest bezbłędna...
Decapitated - Earth Scar <3
https://www.youtube.com/watch?v=yR7AnukIl8U

Podobał misie tez 'Impulse'...
A po tym utworze widać to, co zawsze mówiłem: podoba misie Metal rytmiczny: w którym wiadomo, o co chodzi. Bo w niektórych utworach nie wiadomo :D (dla mnie). Tu tez już od wjazdu wiadomo, jak będzie - i takie coś bardzo lubię
Decapitated - Kill The Cult
https://www.youtube.com/watch?v=Tvu_t2HBmxs

No i One-Eyed Nation faktycznie jest świetne
https://www.youtube.com/watch?v=2bMTPGl7DdY

Czyli wcale Death metal za ciężki dla mnie nie jest - a bywa prześwietny :D
Zależy od utworu...


Ściągnałem jakieś 2 płyty. Wrzuciłem na Chomika.
Jak będziesz coś chciał innego - mów, może się znajdzie (choć nie obiecuję, bo ok. 5% płyt sam nie mogę znaleźć (kapel rockowych))

Death Metal
Deus Inversus - album 'Black Heaven' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Deus+Inversus+2017

Death/Trash Metal
Phylactery - album 'Necromancy Enthroned' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Phylactery+2017

Ostatnio edytowane przez Yoda ; 9th August 2017 o 20:30
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 00:31   #4 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Skąd: Netherlands
Postów: 164
Domyślnie

W oby dwóch przypadkach zarówno Deus Inversus jak i Phylactery to są zespoły na pograniczu death/ black metal ze słabym wykonaniem. Nie ma melodji wpadającej w ucho, wokale są okropne, typowo szatańska muzyka, która do mnie nie dociera, mimo niektórych ciekawych elementów. Jak dla mnie słuchacza ciężkich odmian metalu, ta muzyka całkowicie nie tafia w mój gust. Ktoś kto uczestniczy w czarnych mszach pewnie chętnie posłucha, ale każdy lubi co lubi
My Sic Sense jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 20:03   #5 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie

Ktoś łoił Decapitated dziś z Chomika - to Ty? :D
Czy komuś się spodobało? Byłoby fajnie... :-)

Spoko - bardzo misie podoba Twoja opinia o tych płytach!
Tak właśnie powinna wyglądać prawdziwa, szybka recenzja :D

Niech tam sobie na Chomiku zostaną - może ktoś kocha Szatana
A sam nie będę przesłuchiwał wobec tego - i widzisz... żeby nie Ty: straciłbym może czas na słuchanie tego 'czegoś' :D

W takim razie zapodam Ci zaraz kolejne dwa jakies tam losowo wybrane (jak zawsze). Rockowe tez losowo wybieram - no chyba, że znam :-)

Wrzucę za jakiś czas. Wpierw muszę ściągnąć je i wrzucić na Rocka coś, czego teraz słucham
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 21:03   #6 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie

No to kolejne dwa zespoły...

Thrash Metal
Demencia - album 'Straight for The Jugular' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Demencia+2017

Death Metal
SinnerAngel - album ' Sinister Decálogo' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/SinnerAngel+2017

Zapodaję Thrash i Death - bo takie były Decapitated i Incite.
Jakies inne gatunki też chcesz? :-)
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 21:46   #7 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Skąd: Netherlands
Postów: 164
Domyślnie

No zacząłem słuchać tego Demencia no i stwierdzam, że goście brzmią jak by zatrzymali się w latach 80 i to gdzieś na początku. Brzmienie, stylistyka, wokal trochę podobny do wokalisty z Megadeth, nie na czasie mimo, że pomysły mogą czasem zdawać się ciekawe, to jednak wykonanie jest fatalne. Ogólnie słabo jak na XXI wiek.

A co to Sinner Angel to znacznie lepiej się tego słucha. Mimo, że wokale troche psują całą otoczkę, to muzycznie, gitarowo brzmią całkiem przyzwoicie, chociarz to nie jest super produkcja. Pierwszy kawałek na płycie ciężki podchodzący pod speed/death metal. Inne kawałki również posiadają ciekawe riffy mogące się podobać, jednak wokal psuje w nich wszystko i ciężko się słucha dość ciekawej muzyki z odgłosami patroszenia papugi w tle po Hiszpańsku. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok, warto posłuchać bo gitarowo jest czego posłuchać. Ciężko powiedzieć, który kawałek jest najciekawszy z tej płyty, ale mi nawet wpadł w ucho kawałek Hitos.
My Sic Sense jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 22:24   #8 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie



Może kolesie z Demencia wzorują się na tych latach... :D

Ten drugi komentarz bardziej misie podobał (nie dziwne - skoro pierwszy zespół to KASZANA ), bo w sumie wybrałem ten zespół. Znaczy: przesłuchałem 1 kawałek i wydał misie niezły.
Jest od jakiegoś czasu na tym forum "moim" taka opcja, że przy wrzuceniu płyty ludzie wrzucają też po jednym kawałku, który można odsłuchać...
Odsłuchałem i wydał misie niezły - dlatego wziąłem tę płytę.
Fajnie, że coś do Ciebie 'trafiło' :-)

Bo żeby to nie było tak, że wszystko będziesz odrzucał :D
ja tez tak potrafię - ale zawsze słucham całej płyty do końca.
Jeśli choć 1 utwór jest OK - warto było poświęcić czas

Ściągam następne 2 - żebyś miał co robić :D
Jeden już się ładuje.. drugiego szukam.....
No to posłucham kolejnej płyty rockowej - dziś już na pewno ostatniej, pracuję za dużo i się nie wysypiam :D
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10th August 2017, 22:58   #9 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Skąd: Wrocław
Postów: 1,852
Domyślnie

Death/Groove Metal
Subservience - album 'Forest of The Impaled' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Subservience+2017

Thrash Metal/Crossover
.............kur*a - musze MP3 z FLAC zrobić, żeby wrzucić na Chomika - jakbym za dużo miał czasu :/
I to z FLAC 24bit! Z dźwieku będziecie Państwo zadowoleni
....aż sam posłcuham na szybko z ciekawości....
O w dupę!
2918kbps, 88200hHz
Mój sprzęt jest za cienki na to, ale i tak słychac różnicę :D
Przypominam, że MP3 ma 320kbps i 44100Hz ;D
....zaczyna misie podobać ten zespoł - słucham 4 utworu i wreszcie coś dla mnie :D
Dead Cross - album 'Dead Cross' 2017
https://chomikuj.pl/theedge8/Galeria/Muza/-+M+E+T+A+L/Dead+Cross+2017

Dobra - wracamy szybkiego słuchania kolejnej płyty rockowej. Jutro mnie nie będzie raczej - za dużo na głowie.
Yoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 11th August 2017, 13:21   #10 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Skąd: Netherlands
Postów: 164
Domyślnie

Cześć, przesłuchałem płytę Subservience, no i moje zdanie na temat tego zespołu jest takie, że szkoda czasu fanom ciekawej muzyki na coś takiego. Wykonanie fatalne, wokale kiepskie, gitary brzmią jak melodyjka z gierek z pegazusa. Zero rytmiki, ciekawych gitarowych patentów. Jednym słowem SŁABO.

Co do Dead Cross, to moje zdanie jest podobne do powyższego. Mamy 2017 rok, a niektórzy zatrzymali się na początku lat 90. Totalna strata czasu !!! !!! !!! Nie polecam, jest dużo ciekawszych rzeczy do zrobienia niż tracenie czasu na słuchanie tego
My Sic Sense jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz
Tags: ,


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:20.

Witryna używa plików cookies.
Dowiedz się więcej.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
Ranking stron internetowych, najlepsze strony www Toplista. Ranking stron