Wróć   opinie, testy, forum, rock > Muzyczne klimaty > Premiery i recenzje albumów



Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 22nd February 2013, 21:14   #1 (permalink)
Senior Member
 
Avatar MrGlobtrotuar
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Skąd: Kraków
Postów: 515
Domyślnie LUXTORPEDA Robaki

Chciałem się z Wami podzielić wrażeniami z przesłuchania płyty „Robaki” LUXTORPEDY. Płytę zakupiłem już dość dawno, ale rzadko słuchałem. Montując zestaw z nowym wzmakiem sięgnąłem po pierwszą z brzegu płytę w celu wypróbowania połączeń. Były to właśnie Robaki. No i teraz nie mogę się od nich opędzić. Każdy kawałek jest miodzio. Wydawało mi się po pierwszych przesłuchaniach, że płyta jest monotonna i wszystkie utwory są do siebie podobne. Nic bardziej mylnego. Na początek (mojej recenzji, bo na płycie jest jedenastką) utwór tytułowy: majstersztyk sekcji rytmicznej – nie wiem kto ich wspomaga ale Krzyżaniak i Kmiecik stanowią superduo! Krzyżaniaka pamiętam z Turbo – świetna szkoła rocka, Kmiecika usłyszałem po raz pierwszy w Luxtoprpedzie. Moim zdaniem cała płyta to ich popis. Pozostali się dopasowali. Płytę otwiera „Pies Darwina”, wzorowa produkcja z kapitalnym wokalem. Dalej energetyczna „Seretonina” – doskonała gitara elektryczna na tle rewelacyjnej sekcji rytmicznej, bas wymiata! „Amnestia” rapcore łamany nu metalem – średniak (jedyny) na płycie, ale nie schodzi poniżej poziomu. „Wilki dwa” to następny rapcorowy utwór na płycie, doskonały aranż gitar, doskonale uzupełniających wokal Hansa. „Tu i teraz” mocna kompozycja: gitarowe riffy Pantery, rytm Motley Crue, a tak w ogóle to blisko do Limp Blizkit. „Mowa trawa” – tak szybko rapującego Hansa jeszcze nie słyszałem, trash jak złoto! Następny w kolejności to „Gimli” – psychodeliczny stoner metalowy kawałek z niezwykle romantyczną końcówką, brawo! Nr 8 na płycie (Raus) to mój nr 1. Klasyczny rapcore, wykrzyczany miejscami przez Hansa z niewiarygodnym powerem. Śmieszne „Tajne znaki” słucha się z przyjemnością po takiej dawce energii, zwracam po raz kolejny uwagę na pracę basisty! „Fanatycy” elektryzują mocnym rockowym riffem, doskonały, głośny kawałek. Może należałoby go słuchać osobno, nie po takiej dawce hałasu, nieco mnie zmęczył. O „Robakach” było na wstępie, po nich jest „Hymn”- dziwna kompozycja, nieco odbiegająca od charakteru płyty, podobnie jak zamykający krążek „Gdzie jesteś?” „Hymn” mógłby rozpoczynać płytę, jako pierwszy byłby bardziej na miejscu. Jako ostatni bardzo na miejscu jest wspomniany „Gdzie jesteś” nowa wersja utworu Hansa z Pięć Dwa Dębiec. Wokaliza niczym nawoływanie muzeina z minaretu, rapujący Hans na tle gitar. Powtórzę się ale bas i perkusja są rewelacyjni.
Podsumowując – płyta przypadła mi do gustu mimo, że jestem zdecydowanym wyznawcą klasycznego rocka. Być może to nastrój chwili, wrażenie odsłuchu nowego wzmacniacza, ale najprawdopodobniej to po prostu bardzo dobra płyta. Uznanie należy się wszystkim twórcom, zarówno muzykom jak i inżynierom. W zestawie jest druga płytka z instrumentalnymi kompozycjami ROBAKÓW plus bonusy. Wydaje mi się trochę inna gitara, warto przesłuchać.
Wybaczcie mi tę niezbyt fachową recenzję, jest to pierwsza przeze mnie popełniona.

Ostatnio edytowane przez MrGlobtrotuar ; 23rd February 2013 o 21:48
MrGlobtrotuar jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 22nd February 2013, 21:20   #2 (permalink)
Senior Member
 
Avatar kissmyass
 
Zarejestrowany: Dec 2012
Skąd: Podkarpacie
Postów: 2,001
Domyślnie

Nie słuchałem tego nigdy. Kumpel mi to kiedyś polecał ale mnie zraził bo powiedział że to chrześcijański zespół. Nie wiem czy to prawda ale może obczje to. Mało słucham polskiej muzyki a już takich klimatów to w ogule ale może mnie to zainteresuje.
kissmyass jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 22nd February 2013, 21:51   #3 (permalink)
Senior Member
 
Avatar MrGlobtrotuar
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Skąd: Kraków
Postów: 515
Domyślnie

Sorry, nie przedstawiłem artystów:
Robert Friedrich (Litza), Przemysław Frencel (Hans), Tomek Krzyżaniak (Krzyżyk), Krzysiek Kmiecik (Kmieta), Robert Drężek (Drężmak), Maciej Jahz.
Cytat:
powiedział że to chrześcijański zespół
Tego nie wiem, ale coś w tym jest skoro Litza grywał z Arką Noego. Zaczynał jednak w Acid Drinkers.
MrGlobtrotuar jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 23rd February 2013, 11:14   #4 (permalink)
Senior Member
 
Avatar Adam735i
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Skąd: śląsk
Postów: 683
Domyślnie

Nie mozna powiedziec ze to zespol typowo chrzescijanski. To jest jeden z bardzo niewielu kapel tzw. Ponad podzialami -na tle gatunkowym i wyznaniowym. Ich przeslanie zdecydowanie jest zyciowe niz religijne. Wlasciwie kontrowersja jest tylko pies darwina bo niejako potepia ewolucje wg naukowcow. Do Boga kierowany byl chyba tylko "autystyczny" chyba ich najlepszy utwor

Recenzja calkiem spoko choc nie ze wszystkim sie zgodze :p Amnestia to dla mnie jeden z najlepszych robakow wraz z wilki dwa ogolnie mowiac polecam zespol kazdemu bez wzgledu na poglady.
Adam735i jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25th February 2013, 13:18   #5 (permalink)
Senior Member
 
Avatar MrGlobtrotuar
 
Zarejestrowany: Jan 2013
Skąd: Kraków
Postów: 515
Domyślnie

Litza przeszedł przeobrażenie, żeby nie powiedzieć nawrócenie. Po latach rockendrollowego żywota i kumplowania z Tytusem musiał dać na wstrzymanie. Ciężka choroba zmusiła go do przewartościowania swojego życia. Ma nową filozofię i sposób na życie. Akurat na muzykę Luxtorpedy raczej nie ma to wielkiego wpływu, albo raczej tego wpływu nie widać czy słychać. Sam o sobie mówi, że jest mocno skrzywiony na Chrystusa. Ja to szanuję, przecież każdy z nas ma "swoje kółko zainteresowań". Nie oceniałbym muzyki Luxtorpedy poprzez przymiotnik "chrześcijańska" tylko dobra lub zła.


Wywiad z Robertem:
[url]http://www.youtube.com/watch?v=axKx5G21tBA[/url]
MrGlobtrotuar jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 15th March 2013, 16:46   #6 (permalink)
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2013
Postów: 13
Domyślnie

Mnie nie ruszają jakoś. Na żywo da się to jeszcze znieść ale album to nędza. Może gdybym był młodszy to pewnie bym słuchał, bo polskie, gitara jest więc uszłoby. żywam takich samych strun jak oni, ale o wiele lepiej. [url=http://topguitar.pl/newsy/artysci-newsy/krzyzyk-i-kmieta-z-zespolu-luxtorpeda-i-daddario/]Krzyżyk i Kmieta z zespołu LUXTORPEDA i D’Addario | TopGuitar - Magazyn Muzyków. Gitara bez tajemnic[/url]
Slayero jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17th April 2013, 11:35   #7 (permalink)
Junior Member
 
Avatar An-drew
 
Zarejestrowany: Apr 2013
Skąd: Warszawa
Postów: 3
Domyślnie

No mówiąc szczerze album powalający nie jest, ale na koncertach chłopaki robią show jak mało kto.
An-drew jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17th April 2013, 14:09   #8 (permalink)
Senior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2013
Postów: 134
Domyślnie

Słuchałem kilka razy, ale wielkim entuzjastą nie jestem. Za monotonnie dla mnie, choć końcówka płyta bardzo dobra. Moje ulubione to: Wilki dwa, Gdzie jesteś? i Hymn
paweł jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz
Tags:


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:35.

Witryna używa plików cookies.
Dowiedz się więcej.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0